A Magyar Közlönyben június 9-én megjelent a 2016/2017-es tanévben induló képzések listája, melyből nem csak a korábban is nyilvánosságra került Tudománykommunikáció a természettudományban MSc képzés1, de a Biofizikus MSc, a Humánbiológia-antropológia MSc, az Immunológia MSc és az Ökotoxikológus MSc képzések is eltűntek.

A Biofizikus MSc jövőjéről dr. Derényi Imre tanár urat kérdeztük, akinek ezúton is köszönjük gyors reakcióját és összességében megnyugtató válaszait!

A 130/2015. (VI.9.) Kormányrendeletben a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéből törölték a Biofizikus MSc programot a 2016/2017-es tanévtől kezdődően. Ez azt jelenti, hogy a 2015/2016-os tanévben induló Biofizikus MSc-re felvételizők még elkezdhetik és rendben be is fejezhetik képzésüket?

Igen, a rendelet nem érinti a 2015/2016-os tanévben induló képzéseket.

Mi történik, ha külföldi szemeszter miatt vagy a diplomamunka elkészítésének elhúzódása miatt kicsúszik a hallgató a tervezett 4 félévből?

Mivel a szak minden tárgya olyan, hogy más tantervben (fizika BSc, biológia BSc, fizikus MSc, anyagtudomány MSc) is szerepel, az elkezdett szak gyakorlatilag bármeddig végezhető, ugyanúgy mintha semmi változás nem történt volna.

A 2016/2017-es tanévben és utána, egy fizika BSc-t biofizika szakirányon végzett hallgató előtt milyen lehetőség áll, ha biofizikát kíván tovább tanulni?

Szerencsére a helyzet messze nem olyan drámai, mint ahogy első ránézésre tűnik. A fizikus MSc-n belül eddig is létezett a biofizika szakirány (ill. annak a biológiai fizika modul nevű kistestvére), ami nagyban átfed az önálló biofizikus MSc-vel. Természetes módon eddig a biofizika iránt érdeklődők a biofizikus MSc-t választották. A jövőben ennek a szerepét fogja átvenni a fizikus MSc biofizika szakiránya. A különbség annyi, hogy kicsivel több fizikát kell majd tanulni (az alapozó ismeretek és szakmai törzsanyag során) és a diplomába az kerül, hogy okleveles fizikus, biofizika szakiránnyal.

Talán a legnagyobb veszteség az, hogy a biofizikus MSc-re biológia BSc-vel is lehetett jönni (volt is erre néhány nagyon jó példa), de a fizikus MSc-re ez az út már nem járható.

Tehát a lényeg, hogy az országban továbbra is ez marad az egyetlen hely, ahol biofizikát lehet tanulni, a Biológiai Fizika Tsz. pedig ugyanolyan személyes törődéssel fogja segíteni a biofizika szakirányos hallgatók tanulmányait, mint eddig a biofizikus MSc esetében tette. Megjegyzem, hogy a Bologna rendszer előtt is a fizikus képzés része volt a biofizikusok képzése. Így nálunk már közel fél évszázados hagyományai vannak a biofizika oktatásának, ami garantáltan nem fog megszakadni. A külső törvényes keretek időközben többször is változtak, de az oktatás és kutatás magas színvonalát az oktatóink folyamatosan próbálják biztosítani.

A kormányrendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba, addig tehet a Fizikai Intézet vagy az ELTE valamit a Biofizikus MSc visszaállítása érdekében? Ha igen, tervez ilyet a Fizikai Intézet vagy az ELTE?

Igen, tervez ilyet a Fizikai Intézet.

Úgy gondoljuk, hogy egy nagyon rosszul előkészített döntés született, ami minket is nagyon megrázott. A mutatóink kiemelkedőek voltak. A végzett hallgatóink közül egy ment el az iparba, a többi pedig felvételt nyert valamelyik hazai (ELTE, SOTE, Pannon Egyetem) vagy külföldi (UK, USA) doktori iskolába.

Az már szinte biztos, hogy idén a kormány nem fogja újratárgyalni a szakjegyzéket. A célunk az, hogy egy év múlva visszakerülhessen bele a biofizikus MSc.

Ha már nem lehet megmenteni, van mód arra, hogy a Biofizikus MSc képzést beolvassza az egyetem a Fizikus MSc képzésbe? Ha igen, akkor milyen diplomát kap, egy ilyen biofizika szakirányos Fizikus MSc-t végzett hallgató?

Lásd feljebb. Ez már egy most is járható út. A fizikus oklevélben feltüntetendő biofizika szakirány ugyanúgy igazolni fogja a biofizikai ismeretek meglétét, mint az önálló biofizikus oklevél.

Még június 25-éig nyilatkozhatnak az elsőéves BSc-s hallgatók a választott szakirányukról. A Biofizikus MSc megszűnésével idővel a fizika BSc-n választható biofizika szakirány is eltűnhet? A jelenlegi helyzet mellett érdemes biofizikát választani?

A BSc-n sem szűnik meg a biofizikus szakirány. A szerepe ugyanaz marad mint eddig, a biofizika iránt érdeklődő hallgatókat felkészíti a mesterképzésre. (Csak ezentúl nem az önálló biofizikus MSc-re, hanem a fizikus MSc keretein belül futó biofizika szakirányra.)


1: Ennek hírére Facebook oldalt és petíciót hoztak létre a szak megmentése érdekében.